Jag gick förbi


Källa: Svensk fotbolls maratontabell – Futsal

*Not: IFK Göteborg Futsal inkl Göteborg Futsal Club 2014/15. Örebro SK Futsalklubb inkl Spartak Örebro Futsal Club 2014/15-2015/16. Torslanda IK inkl. Avenyn United FC 2014/15-2015/16.

Felix
En tv- och datorspelsbutik.
Jag tittade in och såg lekfullheten, såg glädjen, såg mig själv som 10-åring stå vid kassan. Bredvid mig står pappa med Nintendo 64-konsolen och Zelda Ocarina of Time-spelet i famnen. Han står där som en vuxen i en kö. Kanske lurar en entusiasm även i honom, men där och då är han trogen sin ras och otåligheten strålar igenom. Mina ögon når knappt över disken men de tittar inte upp ändå, de tittar på guidekatalogen jag håller i mina händer. Den med de coola bilderna på alla bossar, alla beskrivningar av hemliga skrymslen där skatter gömmer sig. Där Prinsessan Zelda blir min kärlek.
När vi kommer hem spelar pappa spelet. Jag tittar på. Min uppgift är att berätta vad det står i katalogen och jag vill inte göra något annat. Vi är oövervinnerliga. En bossdödarduo från Hyrule-helvetet.
Jag tittade på min pappa då. Jag och miljontals med mig tittar på främlingar idag.
För det är inte som det var. Idag finns en miljardindustri som går ut på att duktiga tv- och datorspelare livestreamar sitt spelande, sitt värv. Ett värv som gjort dem till mångmiljonärer.
”Osexigt”, ”nördigt” och ”löjligt” är beskrivningar av hur denna del av vår samtid ser ut. Och ny problematik har uppenbarat sig. IGD till exempel. Internet Gaming Disorder. Där gränsen mellan den virtuella och den verkliga verkligheten mer eller mindre suddas ut.
Men det är också en samtid i vilken gaming-sidan slåss för frigivelse.
Mot stigmat som är e-sportens negativa konsekvenser. Där ”gamers” vittnar om fördjupade relationer till vänner på grund av möjligheterna till virtuellt umgänge.
Vilken sida som har rätt och fel kan lämnas därhän, men båda sidors parallella utveckling är en oundviklig del av vår framtid.
Jag gick förbi den där butiken, i min nostalgitripp, och tänkte på guidekatalogen. Jag vet att vi var oövervinnerliga för att det var fusk. Jag vet att guidekataloger är för noobs. Ursäkta terminologin.
Men vafan, det var starkt.

Validera sidan

Copywright Felix Månsson. Kurs – Webbproduktion