VAR – den orättvisa millimeterrättvisan

Källa: ESPN

Lag Antal bortdömda mål för motståndarlaget efter VAR-beslut
Manchester United 6
Brighton 6
Crystal Palace 1
Burnley 4
Newcastle 0
Leicester 4
Liverpool 3
Manchester City 1
Southampton 6
Tottenham 5
Bournemouth 1
Arsenal 0
Watford 1
Everton 1
Aston Villa 0
Chelsea 1
Norwich 2
West Ham 3
Wolverhampton 1
Sheffield United 1

Finns det något ställe i hela världen där man kan uttrycka helt spontana känslor i en så stor utsträckning som på en fotbollsarena? Eller det kanske är felformulerat. Förut var det rena rama känslostormen under en 90-minutersmatch, nu vågar man knappt känna något alls.

VAR, eller Video Assistant Referee, infördes officiellt i mars 2018 efter att ha prövats i flera olika turneringar. Sen dess intåg har VAR kanske varit det mest kontroversiella fotbollsrelaterade ämnet i världen. Enligt premierleague.com är idén med VAR att det ska agera som ett slags understöd för domarna ute på planen om de har uppfattat någon situation fel eller rentav missat något. Resultatet har dock blivit ett temposänkande, plågsamt och petnoga system där situationer ska kollas om och om igen. Men hur rimligt är det egentligen med ett system som ska kontrollera domslut när regelboken ändå tolkas på olika sätt beroende på vem det är som ser händelsen? Enligt mig är det dags att sluta sträva efter en omöjlig 100 procents rättvisa i en sport fylld med känslor och åsikter.

Tyvärr så har dessa känslor och diskussioner om felaktiga eller ifrågasatta domslut bytts ut mot diskussioner om VAR. Ska man förklara VAR ganska kort kan man säga att det är ett konsekvent inkonsekvent system som strävar efter en millimeterrättvisa men som i slutändan oftast landar i någon slags otydlig orättvisa. Det är konsekvent eftersom det, hur man än vrider och vänder på det, ändå följer regelboken. Däremot är det inkonsekvent eftersom alla ifrågasatta situationer under en match inte blir VAR-checkade.

Jag är fullt medveten om att en match hade kunnat pågå i fem timmar om absolut alla situationer hade kollats. Däremot blir jag rätt så konfunderad när en tackling som kan rendera i ett rött kort inte får någon reaktion alls i VAR-rummet medan en spelare som löper en millimeter i offside ska granskas i fem minuter. Till exempel i matchen Sheffield United – Tottenham. Sheffields John Lundstram är någon millimeter offside vid deras kvitteringsmål så målet blev således bortdömt. Dagen efter är det Liverpool – Manchester City, en stormatch. Mohamed Salah ser ut att vara i en pytteliten offsideposition när Andy Robertson slår passningen. Det målet blev däremot inte bortdömt, det blev inte ens en VAR-granskning av det hela. Var det för att domarna inte ”vågade” komma med ett så pass avgörande beslut i en sådan viktig match? Eller orkar domarna bara inte vara så noggranna vid varje kontroversiell situation?